Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikler ile birçok farklı sınıftaki sürücü belgesinin alım koşullarında esnetmeye gidilmiş, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar motosiklet kullanmasına olanak tanınmıştı.
İçişleri Bakanlığı’nın trafik kuralları ve cezalarına yönelik yaptığı düzenlemeler tüm hızıyla devam ederken, sosyal medyada dolaşıma sokulan bir haber ile Artık IQ’su 79’un altında olan kişilere ehliyet verilmeyeceği öne sürüldü.
UYGULAMA 10 YILDIR YÜRÜRLÜKTE
Dolaşıma sokulan ve yeni bir değişiklikmiş gibi sunulan uygulama, 2015 yılından beri yürürlükte. 10 yıl önce Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile ehliyet sahibi olmak için aranan şartlar arasına zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olmama şartı eklenmişti.
Mevzuatta yer almasına rağmen fiilen sürücü adaylarına herhangi bir zeka testi yapılmazken, kalıtsal bir rahatsızlık yaşayıp yaşamadıkları sorulmakta. Bu durumun gerekçesini açıklayan uzmanlar, ehliyet için lüzumlu olan sıhhat raporu muayenesinde 79 IQ’nun altında kalan bireylerin doktorlar tarafından kolaylıkla tespit edilebileceğini ve harici bir teste ihtiyaç duyulmadığını belirtmekte.
İŞTE EHLİYET ALAMAYACAK KİŞİLER
29 Aralık 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile sıhhat muayenesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:
Tabip tarafından, sürücü veya sürücü adayının yapılan umumi muayenesinde, işitme kaybı, günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, kafa dönmesi nedeni olabilecek bir hastalık, uyku bozukluğu, malign tümör hikayesi, mafsal hareketlerinde kısıtlama, ekstremite noksanlığı, kas, tendon ve bağ lezyonları, hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanılan diyabet hastalığı, kalp-damar hastalığı, organ yetmezliği, santral sinir sistemi hastalıkları, periferik sinir sistemi hastalıkları, epilepsi, kas hastalıkları, ruh hastalığı (ağır us hastalığı, zeka geriliği, demans, benlik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu), alkol bağımlılığı, görme değerlendirmesi yapılacak.
Muayene sonucunda, sürücülüğe mani hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen sürücü ya da sürücü adayının muayene bulguları ve sevke sebep olan uzmanlık muayenesi hariç sürücü belgesi alabileceği sıhhat raporunda belirtilecek ve ilgili uzman tabiplere gönderilecek. İlgili uzman tabipler tarafından sürücü/sürücü adayının muayenesi yapılarak sıhhat raporu verilecek. Bu durumda, ilk muayene sonucunu gösteren sıhhat raporu ve uzman tabipler tarafından düzenlenecek sıhhat raporu beraber geçerli olacak.
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
38 dakika önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.