DOLAR 39,1011 0.04%
EURO 44,4609 0.52%
ALTIN 4.202,411,95
BITCOIN 4181193-0.13533%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Saray'dan yeni sürece dil uyarısı! 'Türkiye'de Siyasi tutsak yok'

Saray'dan yeni sürece dil uyarısı! 'Türkiye'de Siyasi tutsak yok'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum sosyal medya hesabından yayınladığı gönderide İmralı'ya yapılan çağrı ile başlayan Yeni Süreçte kullanılacak dile dair bir uyarı yaptı. Uçum, Türkiye'de 'siyasi tutsak' denebilecek kimsenin olmadığını söyledi

ABONE OL
24 Mayıs 2025 22:30
Saray'dan yeni sürece dil uyarısı! 'Türkiye'de Siyasi tutsak yok'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mehmet Uçum ceza hukuku açısından değerlendirdiğini söylediği ifadelerle ilgili mevzuata bağlı kalınması gerektiğini belirterek “Türkiye’de siyasi tutsak yoktur” dedi. Terörle ilişkili şahıs ve yapıların hem siyasi hem de hukuki zeminde mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Uçum, ideolojik söylemlerle pozitif hukukun inkar edilemeyeceğini anlatım etti.

Uçum’un paylaşımını da MHP’nin önemli isimlerinden Feti Yıldız RT yaptı.

Uçum’un paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

Tasfiye edilmekte olan terör vesayeti sadece terör örgütleriyle ilişkili siyasi mecralar, partiler üzerinde değil, bunların dilinde de var.

Somut bir örnek olarak siyasi tutsak ifadesi verilebilir. Siyasi tutsak ibaresinin anlamı hangi bağlamda kullanılacağı bir yana kesin olan şu ki Türkiye’de siyasi tutsak yoktur. Ceza mevzuatında tanımlanmış şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü, terör suçlusu gibi statüler vardır. Bunlar hukuki statülerdir. İdeolojik-politik nitelemelerle pozitif hukukun üstünü örtemezsiniz. Suçluyu suçsuz gösteremesiniz. Yolsuzluk yapandan kahraman, terörle amel tutandan mağdur çıkaramazsınız. Ceza hukuku açısından suç işlediği iddia edilmiş ya da suçlu bulunmuş kişileri hukuku reddederek aklayamazsınız. Pozitif hukuka ilişkin eleştirinizi hukuk sınırları içinde yapabilirsiniz, hukuku inkar edemezsiniz. İsnadlara karşı ancak hukuk içinde savunma yapıp hukuk yoluyla mücadele edebilirsiniz.

Eğer şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü gibi statülere sahip bazen kişiler siyasi tutsak olarak görülürse aslında bunların bu statülerden kaynaklanan hakları da inkar edilmiş olur. Siyasi tutsak diyenlerin bunun dahi farkında olmadıkları anlaşılıyor. Bu ideolojik-politik ezberden ve pozitif hukuka yönelik saldırgan dilden acilen vaz geçilmelidir. Aksi takdirde hem siyasi tutsak deyip hem hukuk reformunu konuşamazsınız. Yürürlükteki hukuku tanımayanlar pozitif hukukun değişim ihtiyacına ilişkin söz söyleme hakkına sahip olamazlar.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP