Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçlarının, sadece bir ziraat ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Zeytinliklerimiz; gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan biridir, en önemli tabii varlıklarımızdır.” ifadelerine yer verildi. Zeytin ağaçlarının Muğla’da yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olduğu vurgulanan açıklamada, zeytin ağaçlarının ve sahalarının tahrip edilmesinin binlerce yıllık geleneğe ve binlerce insanın emeğine aka zararlar vereceği kaydedildi.
Muğla Odaları Borsası tarafından konuyla ilgili yapılan ortak izah şöyle;
“Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen torba yasa ile maden yapılacak alanlardaki zeytin ağaçlarının mümkünse aynı vilayet veya ilçede öbür bir alana taşınması, ağaçların taşınması olası değilse, uzman görüşleri doğrultusunda eşdeğer büyüklükte yeni zeytinlik sahaları kurulması gündeme gelmiştir.
Muğla Odaları ve Borsası olarak yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi durumunda, Muğla ormanlarının ve zeytinlik alanların ziyan görmesinden aka endişe duyuyoruz. Türkiye’nin önde gelen etraf platformları ‘zeytin ağaçlarının taşınabileceği’ yönündeki görüşlerin bilimsel temelden yoksun olduğunu belirterek, bu işlemin yalnızca fazla sınırlı koşullarda başarıyla uygulanabileceğini, yaygın taşımaların ise ciddi ağaç ve verim kayıplarına sebep olabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Yeni zeytinlik sahalarının kurulması ise bölgenin en önemli tabii varlıklarını yok edecek, uygulanması ve sürdürülmesi imkânsız görünen, zaman ve emek kaybından öbür bir işe yaramayacak beyhude bir gayret olarak görülmektedir. ‘Zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi’, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın artması şeklindeki döngünün başlangıcı olacaktır.
Ülkemizin ve bölgemizin geleceği için ekonomik kalkınmayı ve sürdürülebilir çevreyi beraber düşünmek zorundayız. Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçları, sadece bir ziraat ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biridir. Zeytinliklerimiz; gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras, en önemli tabii varlıklarımızdır. Yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olarak gördüğümüz zeytin ağaçlarına verilecek zarar, doğaya, üreticiye, tarıma ve ülkemizin geleceğine verilen ziyan demektir.
Özellikle zeytinlik alanlara 3 kilometre yarıçapındaki uzaklıklarda madencilik ve taş ocağı gibi faaliyetlerin yapılması mevcut kanunda yasaklanmıştır. Bu konuda yapılacak bilimsel araştırmaların ışığında 3 kilometre yarıçap mesafesi gözden geçirilebilir. Ancak zeytinliklerin taşınması veya bozulan meydan kadar yeni zeytinlik alanlarının yaratılması uygulamada fazla olası gözükmemektedir. İçlerinde anıt ağaç niteliğinde, fazla uzun geçmişe sahip zeytin ağaçları olan zeytinlikleri sökmeden ve tarihi mirasımıza ziyan vermeden korumayı sürdürmeliyiz. Bu yüzden zeytincilikle ilgili kanunun görüşülmesi sırasında bu hususların göz önüne alınmasını istiyoruz.”
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
8 dakika önce