FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminden sonra Türkiye’de OHAL ilan edildi ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayımlanmaya başladı.
KHK’ler ile yükseköğretimde önemli gelişmeler yaşandı ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklikler yapıldı.
2016 yılında çıkan 676 sayılı KHK’ye göre üniversitedeki rektör seçimleri kaldırıldı ve “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl vazife yapmış üç namzet arasından Cumhurbaşkanınca atanır” kararı alındı.
2018 yılına gelindiğinde ise 703 sayılı KHK yayımlandı ve ortaya “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır” hükmü çıktı.
CHP, KHK’leri AYM’ye taşıdı ve AYM 703 sayılı KHK’de yer meydan rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi, Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
Karar 4 Haziran 2024 tarihinde Resmî Gazetede yayınlandı.
İptal hükmünün yürürlüğe girmesine iki haftalık bir süre kaldı.
İktidar ise geçen hafta Meclis’e yeni bir yasa teklifi sundu.
Cumhuriyet’ten Taylan Gülkanat’ın haberine göre; sunulan torba yasa teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a; YÖK üyesi ve üniversite rektörü nakil anlamında tam yetki getirilmesini içeriyor
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
18 dakika önceGÜNDEM
1 saat önce