2024 KPSS’ye ilave nakil isteyen yüzlerce öğretmen adayı, Ulus Meydanı’nda fiil yaptı. Öğretmenler meydana temsili bir tabut getirerek “ölen eğitim sistemi ve öğretmenliğin gıyabi cenaze namazını kıldı”. Temsili tabutun içine radde yapmış öğretmen adayları sınav sonuç belgelerini bırakırken, atanamayan öğretmen adaylarının anneleri de tabutun içine karanfil bıraktı.
“Kılınan gıyabi cenaze namazında” öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de haklarını helal etmediklerini söylediler.
Protestonun konseptine müsait olarak siyah giyinen öğretmen adayları, “gıyabi cenaze namazı” sonrasında ellerinde tuttukları siyah balonları gökyüzüne bıraktı.
“KIYIM VARDIR, EK ATAMA ŞART”
Atanamayan öğretmen adayları protesto sırasında “Susma haykır, ilave nakil şarttır”, “Eğitim yanıyor, Yusuf Tekin susuyor” ve “Her branş değerli, hepsi eşit adalet ister” sloganları atarken ellerinde taşıdıkları “Kıyım vardır, ilave nakil şarttır”, “Müge Anlı kaybolan kontenjanımızı bulabilir misin?” ve “Ücretli sınıfta, dereceli burada” dövizleriyle ilave nakil taleplerini yinelediler.
Öğretmen adayları adına basın açıklaması metnini okuyan Saime Turgut şunları kaydetti:
*Bugün burada bir umutla değil, bir kıyımın ardından toplandık. Çünkü 2024 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonrasında yapılan 15 bin öğretmen ataması, birçok branşta büyük hayal kırıklığına sebep olmuştur.
*Cumhuriyet tarihinde ilave atamalarda dahi verilmeyen bu sayıyla beraber yıllarını KPSS hazırlığıyla geçiren, gece gündüz emek veren binlerce öğretmen adayının adaletsiz bir branş dağılımıyla hayallerinin, emeklerinin ve insan onurunun yok sayıldığını gördü.
*Başta idadi düzeyinde olmak üzere tüm eğitim kademelerindeki 72 branşta görev yapan öğretmen adayları için belirlenen kontenjan sayılarındaki dengesizlik, sadece bireysel mağduriyetlere değil, uzun vadede ülke eğitiminin niteliğine ve geleceğine ciddi zararlar verecek niteliktedir.
“VAZGEÇMEYECEĞİZ”
*Siz bu ülkenin çocuklarına öğretmen istemiyor musunuz? Boş geçen dersler, öğretmensiz sınıflar ne olacak? Bir yanda binlerce öğretmen açığı, öte yanda mesleğine adım atamayan yüz binlerce idealist genç… Bu nasıl bir çelişkidir?
*80 üzeri KPSS puanı alarak ilk 50-100-200’e giren öğretmen adaylarının bile atanamama riskiyle karşı karşıya kalmaları, sistemin ne kadar adaletsiz ve öngörüsüz olduğunu göstermektedir.
*Bu kürsüde sadece kelimeler yükselmiyor. Bu kürsüde umutlar, emekler, göz yaşları, ailelerimizin beklentileri ve milyonlarca öğrencinin hayalleri yankılanıyor. Biz öğretmenler vazgeçmeyiz. Çünkü biz vazgeçersek bu ülkenin yarınları da vazgeçer. Ve unutmayın bir ülke, öğretmenine verdiği paha kadar güçlüdür. Biz burada sadece kendimiz için değil, Türkiye’nin geleceği için konuşuyoruz.
EŞİT HAK İSTEDİLER
*15 bin benlik kontenjan içinde branş dağılımı adil yapılmamıştır. Bazı bölümlere binlerce kontenjan ayrılırken, bazı branşlar yok sayılmış ve eğitim camiası kendi içinde kaosa sürüklenmiştir. Özellikle tarih, coğrafya, felsefe, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, ilköğretim matematik, idadi matematik, fizik, kimya, biyoloji, vücut eğitimi, fen bilimleri, rehberlik, İngilizce, Arapça, müzik ve görsel sanatlar gibi alanlara yapılan toplamda 3 bin 542 nakil sayısı; öğretmen ihtiyacıyla, mezun sayısıyla ve adaletle örtüşmemektedir. Biz bilimden, emekten, eğitim hakkından yanayız. Ama yapılan bu dağılım ne bilimsel ne vicdani ne insanidir. Her branş değerli, hepsi eşit adalet ister.
*Eğer bir sayıdan bahsedilecekse bu ücretli öğretmen sayısı olmalıdır. Resmi rakamlara göre 2024-2025 yılında 79 ilde yekün 86 bin 136 ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır. Sadece İstanbuldaki ücretli öğretmen sayısı 19 bin 757’dir.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞE DİKKAT ÇEKTİLER
*Ücretli öğretmenliğe terk edilen sistem öğretmenlik mesleğinin itibarını düşürmekte, meslek etiğini hiçe saymakta, öğrencilerin akademik başarısını düşürmekte ve biz radde yapan öğretmenlerin atanmasına mani olmaktadır.
*Bu sebeple ülkenin geleceğini eğitecek biz öğretmenlerin sesini kısmak mümkün değildir. Bu sadece bir fiil değil, bir mevcut oluş mücadelesidir. Sınıfımız yoksa, sokaklar bizim kürsümüzdür. Tahtamız yoksa, megafon bizim sesimizdir.
*Bize 15 bini çok görenlere sesleniyoruz: Öğretmen açığını kabul ediyorsanız; gençlerin göçünü, tükenmişliğini, yoksulluğunu görüyorsanız, bu ülkenin aydınlık geleceğini istiyorsanız öğretmenine sahip çık. Emeğe, bilime, adalete sahip çık. Ek nakil hakkımızı bize ver.
“LİYAKAT ESAS ALINMALI”
*Atanamayan öğretmen yoktur, atamayan bir sistem vardır ve bu sistemin mağdurları olarak taleplerimiz nettir; ücretli öğretmenlerle idare edilmeye çalışılan eğitim sistemi için en az ücretli öğretmen sayısı kadar ilave nakil yapılmalıdır.
*Adaletsiz dağıtılan branş kontenjanları adaletli, şeffaf ve ihtiyaca müsait dağıtılmalıdır. Atamalarda mülakat değil, liyakat temel alınmalıdır. Öğretmenlerin insanca yaşaması için nakil süreci keyfi değil, planlı olmalıdır.
“100 BİN ATAYACAKSINIZ”
Öğretmen adaylarının eylemine destek için Ulus Meydanı’nda amade bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş da şunları kaydetti:
“Ücretli öğretmen demek ücretli köle demek. İstanbul’da 11 bin, 12 bin, 13 bin lira civarında maaş aldılar. 100 bine yakın ücretli köle mevcut Türkiye’de. Ben buradan bu iktidarı hala destekleyenlere soruyorum, iktidar mensuplarına soruyorum; ücretli tabip mevcut mı? 100 bine yakın insan geliyor, derslere giriyor. Böyle eğitim sistemi olur mu? Eğer bir ülkede 100 bin ücretli öğretmen varsa 100 bin öğretmen açığı mevcut demektir. 15 bin değil 100 bin atayacaksınız kardeşim.”
Bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı önünde fiil yapan mülakat mağduru öğretmenlerin sözcülüğünü yapan Özkan Özdemir’e, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “megoloman” ifadesini kullanmasına tepki gösteren Özçağdaş, “Bu iktidar dedi ki, ‘mülakatları kaldırıyorum kardeşim’. ‘Mülakatları kaldırıyorum’ diyenler utanmadan, sıkılmadan, yüzsüzce mülakat yapmaya karar verdiklerini söylediler. Bu ülkedeki eğitimciler, bizler, sendikalar, eğitim fakülteleri, uzmanlar, buradalar. Hepsi dediler ki, ‘Bölgesel eşitsizlikler olur. Yapmayın’. Dün Milli Eğitim Bakanı’na bu eleştirisini dile getiren, hakkını arayan öğretmene ‘megaloman’ diyen bakan utanmadan, sıkılmadan, megolamanca gene öykü anlatıyordu.”
Anahtar Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Erel ise atanamayan öğretmenlerin ataması yapılmadıkça eğitim fakültelerine öğrenci alınmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu öğretmenler atanıncaya kadar gelecek nesillerin de hayallerini, düşlerini öldürmeyin. Almayın öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci. Aldınız da ne oldu? Aldıklarınız buradalar. Yarın bunların üzerine gene on binlerce, yüz binlerce eklenecek. Buradan yükselen sesin Sayın Cumhurbaşkanı’na, Sayın Milli Eğitim Bakanı’na, parayı her yere bulan fakat öğretmenlere gelince bulamayan Maliye Bakanı’na söylüyorum; dinleyin bu gençleri.”
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
7 dakika önceGÜNDEM
37 dakika önce