Malatya’daki tarihi Şire Pazarı’nın fiziki koşullarının elverişsiz olması nedeniyle 2020 yılında yeni Şire Pazarı yapılması için ihaleye çıkıldı. Yönetim kurulu başkanlığını Yusuf Kaya’nın yaptığı Ankara merkezli İş-Kaya Yapı 187 dükkândan oluşan Şire Pazarı’nın ihalesini aldı ve iki yıl önce pazar hizmete açıldı.
DENİZE SIFIR PARSELLER
Müteahhit firmaya ödenmesi gereken nakit adalet edişin yerine mülkiyeti Hazine’ye ait Türkiye’nin gözde tatil bölgesi olan Çeşme’de 4, İzmir’de 4, Aydın, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta olmak üzere yekün 15 ayrı parselde 324 bin 931 metrekareden oluşan mali değeri yüksek araziler trampa edilerek takas yoluyla İş-Kaya Yapı firmasına verildi. Arazilerin yekün değeri 2 milyar 55 milyon 382 bin 332 lira olarak belirlendi. İş-Kaya’nın yaptığı 187 tane dükkan için de 1 milyar 860 milyon 116 bin liralık bedel biçildi.
Firmayla takas edilen İzmir’deki parseller kentin turizm cenneti Çeşme’de yer alıyor. Çeşme’nin Sakarya Mahallesi’ndeki 765 metrekare, Alaçatı Mahallesi’nde 14 bin 269 metrekare ve 39 bin 299 metrekare büyüklüğündeki iki otel alanı ve 16 Eylül Mahallesi’ndeki 13 bin 14 metrekare büyüklüğündeki otel alanı trampada kullanıldı. Yine Aydın’ın Didim ilçesindeki devlet hastenesinin yanındaki 6.5 dönümlük parsel de firmaya verildi.
GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Alaçatı’da deniz manzaralı arsaların metrekare ünite fiyatı 250-300 bin lira arasında değişkenlik gösterirken, İş-Kaya firmasına verilen arsaların metrekare fiyatının 5 ila 7 bin lira üzerinden hesaplanması da dikkat çekti. Sadece Çeşme’de takas edilen arazilerle ilgili oluşan kamu zararının 6 milyar liradan fazla olduğu bildirildi. Belirlenen fiyatların gerçek rakamlar olmadığına dikkat çeken Çeşme Kent Konseyi de takas işleminin iptal edilerek oluşan kamu zararıyla beraber sağlanan rantın önüne geçilmesini talep etti.
GEDAŞ DEĞER BİÇTİ
Trampa işlemi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın yönlendirmesiyle yapıldı. TOKİ’nin iştirak şirketi GEDAŞ’ın yaptığı değerleme raporuna göre, 187 dükkânın yekün değeri 1 milyar 990 milyon lira, karşılığında verilen arsaların değeri ise 2 milyar 55 milyon lira olarak belirlendi. Aradaki 65 milyon liralık fark ise ilgili firma tarafından ödenecekti.
Merkezi Ankara’da bulunan İş-Kaya Yapı’nın temelleri 35 yıl önce Diyarbakır Dicleli amel insanı Yusuf Kaya tarafından atıldı. Firma ağırlıklı olarak inşaat, enerji, turizm, madencilik, alt bina alanlarında faaliyetini sürdürüyor.
Yusuf Kaya’nın idare kurulu başkanlığını yürüttüğü İş-Kaya Yapı, TEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle de gündeme gelmişti. Özelleştirme kapsamında ihaleye giren İş-Kaya Doğu Ortak Girişim Grubu ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen Ebubekir Tivnikli’nin sahibi olduğu Eksim Yatırım Holding ortak iştirakle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’yi özelleştirme kapsamında almıştı.
OKUL VE ASKERİ BİNA
İş-Kaya Yapı, DSİ ve Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere kamudan fazla sayıda ihale aldı. İş-Kaya, TK’ye bağlı Işıkdere-2 Kömür sahasında 115 milyon metreküp dekapaj yapım işi, İskenderun Demir Çelik A.Ş’ye soğutma suyu temini kapsamında 60 kilometre uzunlukta isale hattı, Konya, Şanlıurfa ve Ağrı’da okullar, Batman’da askeri hizmet binaları aldığı ihalelerin sadece bir bölümünü oluşturuyor.
Takas edilen arsaların değerini, emlak sitelerinden günümüz fiyatlarıyla araştırdık; sözkonusu 324 dönüm arsa için en fena ihtimalle 9 milyar TL’lik bir eder çıktı. Ancak soruyu, inşaatla uğraşan ve Çeşme, Alaçatı’da bu cin arsa satışlarıyla ilgilenen müteahhitlere yöneltince, fiyatlar daha da arttı, bir müteahhit, “Eğer Çeşme’de, denize nazır, imarlı arsalardan söz ediyorsak, biricik bir arsa bile tüm maliyeti karşılar” dedi, bu müteahhitlere göre arsalar imara sahipse 20 milyar lira bile edebilir.
Bakırlıoğlu, tatil beldelerinin denize sıfır arsalarının takasta kullanıldığını belirtti. Skandalı Meclis’e taşıdı: “Bu milletin parası” sözleriyle başkaldırı etti.
Malatya Yeşilyurt’ta bir şirkete ait 187 dükkânın, Türkiye’nin dört bir yanındaki değerli Hazine ve TOKİ arazileriyle trampa edilerek aka bir kamu zararına yol açıldığı iddiası aka tartışma yarattı. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bakırlıoğlu, bu işlemle kamunun aka zarara uğratıldığını belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kapsamlı bir yazılı soru önergesi sundu.
FİYATLAR ŞİŞİRİLDİ
Bakırlıoğlu, Malatya’daki dükkânların emlak piyasasında 7 ila 10 milyon lira arasında satıldığını belirterek, şunları söyledi: „Bu dükkânların yekün değeri GEDAŞ’ın belirttiği gibi 1 milyar 990 milyon lira değil. Diğer yandan, Türkiye’nin en değerli bölgelerindeki arsalara biçilen değerler ise yarı yarıya düşürülmüş. Ciddi biçimde araştırılmalıdır. Bir insanın bir imzayla bir günde bu kadar zenginleşmesi kabul edilemez. Bu halkın parasıdır.”
Yetkilileri göreve çağıran Bakırlıoğlu, ”Bu işin peşini bırakmayacağız. Takas konusu kapsamlı incelenmeli, oluşan kamu zararı ivedilikle araştırılmalıdır” dedi. Deniz AYHAN/SÖZCÜ
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
5 saat önce