Muğla’da eskiden önemli bir geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği yeniden canlandırılıyor. Dut fidanı dikimi, ipek böceği besleme evi kurulumu, eğitimler ve üretim çadırlarıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar ile ipek böceği üreticilerinin ekonomiye katılımı destekleniyor.
İpek böcekçiliğine tam destek
Destek kapsamında Seydikemer Çobanlar Mahallesi’nde mülkiyeti Büyükşehir’e ait araziye 3 bin 300 dut fidanı dikilirken, aynı alanda 100 metrekarelik bir ipek böceği besleme evi oluşturuldu. Ayrıca Menteşe Belediyesi amel birliğiyle, Bayır Mahallesi Yeşilyurt mevkiinde 4 bin 600 metrekare, Bayır Mahallesi’nde ise 12 bin 400 metrekarelik alana dut fidanları dikildi ve bu alanlara da çağdaş besleme evleri inşa edildi.
İpek böcekçiliğini geliştirmek amacıyla Büyükşehir’e ait Yatağan Bahçeyaka Mahallesi’ndeki Akıllı Tarım Çiftliği’nde dut fidanı üretimi devam ediyor ve talepte bulunan üreticilere ücretsiz fidan temini sağlanıyor.
“Ata mesleğimizi yaşatıyoruz”
Üretici Birgül Öziç, dut bahçelerinin gelişimi için aldıkları destekten memnun olduklarını belirterek, “Büyükşehir bize dut fidanı, çadır ve ipek böceği temin etti. Biz de bu destekle ipek böcekçiliğine başladık. Ata mesleğimiz olan bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Bu işi yapan fazla az şahıs kaldı fakat biz devam ettirmek istiyoruz” dedi.
“Eğitimle başladık, çadır desteğiyle üretime geçtik”
Üretici Melahat Yalınkılıç ise verilen eğitimlerin ardından üretime başladıklarını kaydederek, “Büyükşehir önce eğitim verdi, ardından dut bahçesi için meydan sağladı ve çadır desteğinde bulundu. Bu işi eskiden babalarımız yapardı, şimdi biz sürdürüyoruz. Ata mesleğini yaşatmak istiyorum. Ahmet Başkanımıza bu destekler için teşekkür ederim” diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz, sahada yürütülen çalışmalara ilişkin, “İpek böcekçiliği zamana bağlı olarak durağanlaşmış bir üretim modeliydi. Başkanımız Ahmet Aras’ın talimatıyla sahaya indik ve üreticilerimize hem teorik hem uygulamalı eğitimler verdik. Üreticilerle birebir çalıştık. Modern, yalıtımlı besleme çadırları kurduk. Tezgahları, yaprak temini için dut fidanlarını ve teknik altyapıyı sağladık. İpek böcekçiliğine yönelik desteklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
“Geleneksel üretimi geleceğe taşıyoruz”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise yürütülen çalışmaların yalnızca bir ziraat projesi olmadığını, aynı zamanda bir kültürel miras koruma modeli olduğunu belirterek, “İpek böcekçiliği, Muğla’nın tarihinden, kültüründen gelen fazla özel bir üretim modelidir. Bugün biz bu geleneği sadece yaşatmakla kalmıyoruz, modernize ederek gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Üreticilerimizin bu sürece iç olması, bize ümit ve kuvvet veriyor. Dut fidanından çadıra, eğitime kadar tüm süreci desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
14 dakika önce